четвртак, 10. новембар 2016.

Sta su i vrsta vunenih zastitnih gacica ( Covera)

Šta je vuna?
     Pojmom vuna se opisuje prirodno tekstilno vlakno životinjskog porekla, odnosno mekana dlaka krzna pojedinih sisara, posebno ovaca. Osnovni cilj gajenja ovaca je zadovoljavanje potrebe stanovništva u vuni, mesu, mleku i koži. Rase ovaca namenjene za proizvodnju vune nastale su pripitomljavanjem divlje ovce (npr.muflon ili argali ovce). Prvobitno su razvrstavane prema oblastima gajenja na visinske i nizinske ovce a kasnije prema karakteru vune koju daju na, merino, ševito, ukrštene i prelazne vune. Domaće  rase ovaca se odlikuju uglavnom mekom, polugrubom i grubom vunom i dugačkim pramenovima po kojima su dobile ime Pramenke.

Opšta svojstva

     Vuna ima prirodno svojstvo takozvanog regulisanja temperature. Unutrašnjost vlakna vune može preuzeti vodenu paru, dok spoljašnja površina odbija vodu. Vlakno može da prihvati do 33% vode u odnosu na svoju težinu (u suvom stanju) bez osećaja da je vlažna. Suši se znatno brže nego, na primer, pamuk. Proizvod od vune sadrži u odnosu na ukupnu zapreminu do 85% od vazduha. To svojstvo mu omogućuje da jako dobro greje. Vuna se ne gužva jer je vlakno elastično. Osim toga, jednom obojena, ne gubi boju i nije zapaljiva. Bez posebne obrade, može izazivati osećaj neugodnog "grebanja" na koži. Tog grebanja nema kod finih merino vuna jer dobro prijanja uz telo, ne izaziva alergiju i dozvoljava disanje kože te je mekana i prijatna na dodir.

    Ukratko rečeno, karakteristike vune su vodootpornost, elastičnost te  fantastično reguliše temperaturu i vlažnost.
Vunene Zastitne gacice ( Coveru ) su 100% izradjeni od prirodnih materijala I koji pored svoje namene da stiti bebinu garderobu od kvasenja , dozvoljava da bebina koza dise I ostaje topla.
Na trzistu ima dve vrste vunenih zastitnih gacica onih koje je potrebno linozirati I one kojima linoliziranje nije potrebno.
Najpoznatije vunene zastitne koje zahtevaju linoliziranje su svakako  DISANA  koje su ispetene od  najfinije organske vune , idealne su za one koji se upustaju  u avanturu sa vunenim zastitnim  .Prozracne su ( cime pomazu kod smanjenja pelenskog osipa ) I imaju antibakterijsko svojstvo. Lake su za odrzavanje pri cemu nije potrebno pri svakom presvlacenju da se odmah peru vec je dovoljno na svezem vazduhu ih proluftirati. Sto se tice pranja peru se rucno u prohladnoj vodinekih 30 stepeni I potrebno ih je pre prvog koristenja linolizirati Linolinom kojeg imate kupiti u apotekama koje imaju sopstvenu proizvodnju kozmetickih preparata.
Druga vrsta vunenih zastitnih je ona koja se ne linolizira kod nas su najpoznatiji Vunene zastitne koje sije Beby Star radionica oni su izradjeni od interlock vune I nije  ih potrebno linolizirati .U svojj proizvodnji imaju  dve vrste zastitnih : OS ( One SIZE) jedna velicina I zastitne po velicinama sa pamucnim nogavicama da vuneni material ne dodiruje neznu bebinu kozu, Iz naseg iskustva sa ovim zastitnim od Baby Star  samo preporuku mogu da dam ukoliko nemozete da se odlucite za u nocne zastitne. Mi imamo dva modela Os zastitnih tj sireg I uzeg kroja . Koji je bolji nemoze se reci jer su podjednako dobra I izdrzljiva razlikuju se po sirini u nekih 5.5 – 6 cm izmedju nogu u duzini su istipa samim tim I iste velicine. Ukoliko vam je beba normalne ili sitnije gradje svakako bih vam preporucila novi kroj a ukoliko vam je bebac krupniji  mozete  koristiti I stari kroj . Odrzavanje je isto kao I kod drugih vunenih stim sto prilikom prvog pranja nije potrebno linolizirati vec jednostavno u nlakoj void oprati sa vrlo malo beby sampona . Nezahtevaju stalno pranje vec luftiranje  posle presvlacenja u hladu I van direktnog izvora toplote.
privatna arhiva
privatna arhiva






Strikane zastitne. Ukoliko ste vesti sa strikanjem mozete se uhvatiti u kostac sa iglama I vunicom I isplesti svome malisanu jedinstvene zastitne sa puno ljubavi.Ono sto bih vam preporucila prilikom izrade ovih gacica je dab irate vunicu sa velikim sadrzajem vune ili ukoliko ste u mogucnosti da  nadjete prirodnu merino vunu.Ovakve zastitne je potrebno prilikom prvog pranja linolizirati  I pozeljno je uraditi malo komotnije da bi se prilikom prvog pranja sama vuna po sebi skupila I dobila svoju funciju.
Evo za veste mame I link za strikanje vunenih zastitnih u dve velicine:
Takodje  I postupak linoliziranja istih:

U Loncu sa malo vode staviti malo  bebi sampona I  kratko zakuvati  , nakon toga staviti lanolin velicine lesnika I otopiti. Doliti hladne vode da se temperature vode prohladi I u njoj staviti  vunene zastitne da stoje 2-3 sata povremeno ih promesati u jednom smeru . Iscedite vunenie zastitne tako sto ih ne guzvate vec u peskir urolate pri cemu ce sav visak vode tu ostati I zastitnim ce manje vremena za susenje trebati.

Beba I Mama
Suzy

Нема коментара:

Постави коментар