петак, 25. новембар 2016.

Razvoj fine motorike kod dece

Fina motorika je sposobnost da se prave precizni sitni pokreti rukom uz zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka. Fina motorika se razvija sa uzrastom - od početnih nespretnih pokušaja deteta da samostalno koristi kašiku, pokreti ruke tj. šake vremenom postaju precizniji, sve do momenta kada dete može da uzme olovku i da je kontroliše, tako da uspeva da napiše slova između dve linije! Fina motorika je od suštinskog značaja za pisanje što predstavlja dovoljan razlog da se obrati pažnja na razvijanje te veštine i kod kuće, mnogo pre polaska u školu. Počevši od druge godine, moguće je predlagati deci brojne aktivnosti koje podstiču razvoj fine motorike.

Fina motorika je od velike važnosti pri usvajanju vještine pisanja jer uključuje i grafomotoriku koja je jako važna zbog polaska djeteta u školu. Da bi dijete kasnije moglo uspješno svladati vještinu pisanja, prvo mora proći kompletan motorički razvoj koji započinje razvojem grube motorike: sjedenje, puzanje, hodanje, penjanje, trčanje, slaganje kocki, igre loptom…. Zatim se taj proces nastavlja razvojem fine motorike koja se odnosi na fine pokrete ruku i šaka: prvo hvatanje cijelom šakom, a zatim kažiprstom i palcem.
Isto tako, razvoj fine motorike i razvoj govora usko su povezani. Znanstvenici su otkrili da je za razvoj govora osobito važna motorika ruke. Zbog toga djeca često plaze jezik dok crtaju ili objašnjavaju rukama kada ne mogu naći „pravu“ riječ. Povezanost razvoja fine motorike i razvoja govora nije pravilo. Govor može biti razvijen unatoč teškoćama na području fine motorike. Finu motoriku treba poticati i razvijati od najranije dobi. Poticanjem fine motorike potičemo i govor jer se te zone u mozgu nalaze vrlo blizu

Postoje puno raznovrsnih I veselih igara koje mogu vasem malisanu pomoci u razvoju fine motorike a danje fine a pritom nisu ni dosta skupe  vec mozete ih naci I u svom domu.
Za vezbanje fine motorike mozete iskoristiti
. Plastelin
. razne klupcice vunice
. razne teglice I kutijice sa poklopcima
Raznovrsne t makarone
redjanje kocki 
Pa cak I  kamencice I dr.
Vezbanjem
Gnecenja plastelina vezba se cela saka I pri tome malisani  iskazuju svoju kreativnost
Nizanja perlici vezbaju svoje prstice  a samo da znate kako su kreativn u tome
Pletenjem pletenica  od vunice vezbace I saku I prstice
Vezivanjem pertli vezbaju kompletnu saku a zna se da dete od 6-7 god trebalo bi da zna samostalno vezati pertle na cipelama
Zatvaranjem  poklopaca vezba se preciznos deteta
Pre izvesnog vremena na nasem trzistu su se pojavile specijalne knjige  koje pomazu razvoju fine  motorike a pri tome su jako vesele I  sarene  to su Tihe knjige  ( Qulet book ) ove knjige mogu biti I tematske da  interesovanje malisana prilagodi  svom sadrzaju a da ujedno obuhvati sve razvojne vezbe koje su bitne za  razvoj motorike malisana.

O radionicama  Tihih knjiga koje se nalaze kod nas pisacemo u nekom sledecem  clanku

Нема коментара:

Постави коментар