понедељак, 7. новембар 2016.

ISTORIJAT I VRSTE PLATNENIH PELENA

Platnena pelena je za višekratnu upotrebu pelena napravljen od prirodnih vlakana, materijala veštačkih ili njihove kombinacije. [1] Oni su često napravljene od industrijskog pamuka koji se mogu beljene belo ili levo prirodnu boju vlakana je. Ostali prirodni vlakna tkanine materijali su vuna, bambusa i nebeljeno konoplju. mogu da se koriste veštačka materijali kao što su unutrašnje upijajući sloj mikrofiber ubruse ili eksternog vodonepropusnim slojem poliuretana laminata (PUL). Poliester tkanine Microfleece ili antilopa tkanina se često koriste u platnene pelene kao "ostali suvi" vicking brodu jer od nepropusnih osobina ovih sintetičkih vlakana.
Moderni platna pelene dolaze u nizu oblika, uključujući i izvedenih tkanine pelene, sve-u-jednom pelene sa vodootporne eksterijera, opremljen pelene sa poklopcem i džep ili "stuffable" pelena, koji se sastoje od spoljašnjeg omotača vodootporne ušiveni sa otvorom za ubacivanje
upijajućim materijalom inserti. [2] Mnoge karakteristike dizajna modernih tkanina pelena su direktno pratili od inovacija u početku razvijena u raspoloživa pelena, kao što je upotreba oblika stakla sata, materijala kako bi se razdvojila vlagu iz kože i upotrebu dvostrukih pojačanih uglova na šavovima ili radikal unutrašnji elastična traka za bolje prijanjanje i suzbijanje otpadnog materijala. [1]
Istorija [uredi]
Tradicionalno, tkanine pelene koja se sastoji od savijeni kvadrata ili pravougaonika platno, pamuk flanel, ili stokinet, koji je pričvršćen sa ziher iglama. Danas, ova vrsta pelena se naziva stan. Stan je uobičajeno koristi u kasnim 1800 u Evropi i Severnoj Americi.
U ranom delu 20. veka, korisnici tkanine su ključale pelene jer su postali svesni bakterija. Tokom Drugog svetskog rata, povećanje zaposlenih majki doneo potrebu za "pelena servisa". Sveže pamuk pelene će biti isporučen na to potrebno.
U 1946. Vestport domaćica po imenu Merion Donovan, izmislio "Boater", vodootporni pokrivač za tkanine pelene. Marion je dobila 4 patenti za nju dizajna, uključujući upotrebu plastičnih snimke koji je zamenio tradicionalne i opasne "sigurnosne igle".
1950. godine, prefold pelena je izmislio vlasnik pelena usluga i proizvodi od nesigurnosti. Prefold pelene se sastojao od standardnog "ravne" pelena, ali pre isključen i šivene zajedno. Takođe, u 1950., Safe-T Di-Di pelena je izmišljen. Pelene je obavljen i bio prvi bez PIN, snap-on diaper- ovo je bio prvi opremljena pelene. To je izmislio Sibil Geeslin (Kennedi) koji je zatim prodao patent. Oni su potom prodaje kao Keistone Sejf-T Di-Dee pelenama i da su nacionalno raspoređeni. [3]
U 1960-im, za jednokratnu upotrebu pelena brzo uhvatio i tkanina upotreba pelena pao u nemilost. "Safe Pelene klip," alternativa tradicionalnim bezbednosnim igle, je izumeo i patentirao 1961. godine Edvard Moonan od Boonville, NI. [4], ali nikada nije poleteo, zbog pada u upotrebi tkanine pelena.
U kasnim 1980-ih, Pamučne pelene korisnici ponovo pojavila sa pitanjima zaštite životne sredine u vezi korišćenja jednokratnu upotrebu. Do kasnih 1990-ih i početkom naredne decenije, su imali dobro utvrđene mnoge velike Pamučne pelene proizvodna preduzeća.
1987. Bummis, jednom kanadskom kompanijom, izmislio modernu pelena poklopac da ide preko stanove i prefolds. [5] Takođe u 1987, Snappi pelena zatvarač je izmišljena u Južnoj Africi da se koristi sa prefolds ili stanova [6] i još uvek široko danas koristi.
Godine 1995, kompanija Motherease je formirana i počela prodaja putem pošte kako u SAD, iako je vlasnik (Erika Froese) je bio razvoj i prodaju svoje pelene od 1991. godine (uglavnom u Kanadi) i koristeći krpu od 1981. Motherease je najpoznatije za njihovu One Size opremljen Pamučne pelene, koji u paru sa svojim Air Flov pokrivaju, ponudio potpuno curenja dokaz diapering sistem. Sada, Motherease je nastavio da istražuje i razvija, oslobađajući njihov najnoviji - Čarobnjak - linija platnenih pelena; uključujući Vizard Duo (All in One), čarobnjak Uno (All in One) i čarobnjak EasiStuff (Vindovs). Ovo su verovatno najviše pouzdani, curenja dokaz diapering sistema u svetu. [7] [8]
Catherine McDiarmid je BornToLove.com, kanadski sajt, bio je jedan od prvih velikih pelena sajtovima koji se pojavio u 1997. kao veb otišao.
Godine 1999., Poochies i Honeiboi! pelene su razvijeni i postao prilično popularan, neki prodaju za više od $ 200.00 po pelene. Cuddlebuns Cloth Pelene su upoznati sa diapering zajednice u 1999. i bili su jedan veličine pelena koji može da stane bebe od detinjstva do nošu. Sve tri ove pelene brendova na kraju postao dostupan za javnost da šije kroz vikend dozvola, a sada u vlasništvu BabiBiIou! Takođe, u 1999., Kissaluvs počeo online poslovanje na prodaju opremljen i konture pelene. Ove godine je takođe video ogromnu količinu rasta u iznosu od mamama koji počinju šivenje svoje pelene, nazivaju "rad kod kuće Moms" ili VAHMs.
Na tržištu Velika Britanija je bila sporija za početak nego SAD, sa nekoliko domaćih proizvođača kao što su Earthvise i Snugglenaps se osnovano krajem 1990-ih, zajedno sa uvoznicima brendova kao što su Motherease, Bummis i Kooshies. Prvi multibrend eCommerce online prodavnica je otvorio Tvinkleontheveb, s druge sledeće na. Real Nappi Asocijacija je formirana od strane pripadnika Ven Ženska mreža životne sredine, uz prvi pravi Nepi nedelja se održava u 1997. promoviše korišćenje tkanine pelena u Velikoj Britaniji. [9]
U 2000. godini, Fuzzi Bunz otvorio online prodavnicu prodaje prvi džepni pelene. Prvobitno je bilo runo na spolja i iznutra. Kasnije su se sa Pul outers i runa uložaka. Oba izgled su bili drugačiji od onoga što vidimo danas. [10] [11] Druga preduzeća brzo sledio, uključeni TotsBots i priroda bebe u Velikoj Britaniji, Babi Kicks, i Stacinator runo Diaper Covers.
Izraz "hijena" je takođe skovan u to vreme, ili ubrzo nakon toga, kada Kendell od Freshies komentarisao kako su svi diapering mame su tako nemilosrdni u svom proganjanje teških-do-get pelena. Ona je rekla, u šali način, da "oni su samo kao čopor hijena, zatvaranja u za ubiti" i rok zaglavio. Tako da sada Hiena pelene su teško dobiti, ali mnogo tražio nakon pelena brendova koji su danas dostupni.
U 2002. godini, Srećan Heinis džep pelene na scenu stupio.
U 2003. godini, "Vahm Butik" i "Utorak Bear" (prvi VAHM congos za pelene) i druge VAHM stvari su otvorene za javnost.
Takođe, u 2003. godini, vuna Soakers postao popularan odmah, što je rezultiralo mnoštvom VAHMs prodaja Hand vune Covers / Soakers. DriBees pocket pelene i udario u scenu i brzo postao miljenik. U 2004. i 2005. godini Soakers prerastao u longies ili pantalone vune.
2002 i 2003 su takođe poznat po mnogim iskusnim platna pelene VAHMS kao u pelene ratnih godina. Veće Pamučne pelene preduzeća počela preti manjih sa pravnog postupka i optužbe za obrazac ili povrede patenta. Motherease zapretila je zakonskim postupkom dok su pokušavali da zaštite svoj obrazac za jedan veličine pelene, a Fuzzi Bunz zapretila je zakonskim postupkom da bi zaštitili svoju patent džep pelena. Mnoge male VAHM pelena odluka zatvoren, odlučio da industrija je suviše ubistveno.
U 2004. godini, Karen Fegelman, vlasnik Kool Sheep Soakers, shvatio kako da programiraju jednostavne shopping-cart sistem koji ne bi preteruj, i to bi bilo super pristupačne i lako da VAHM za korišćenje. Hijena Korpa je rođen. Ona je i dalje koriste VAHMS svuda danas kao jedinu metodu prodaje ili kao sistem dodatak.
2004 i 2005 su takođe domaćin je do eksplozije rasta u platno diapering zajednice. počele su mnogi novi pamučne pelene za šivenje i maloprodajne firme. Prisustvo VAHM congos i video ogromnu količinu rasta.
Takođe, u 2004. i 2005. godini, dizajner pelene su u modi. Neki više tražio nakon brendova se mogu prodati na aukciji za $ 200-300.00, sa nekim dobrotvorne aukcije dovođenje u preko $ 500.00 za tkanine pelene. Online Forum eksplodirala sa krpom diapering zajednica (MDC preuzme vodeću ulogu) i mnogih novih veb sajtova posvećenih informacijama platno pelena. Pelene za šivenje je vruće razonoda i otvorene su mnoge resurse na mreži, obrasci, i pelena fabric prodavnice.
U 2006. godini, uveden je bumGenius pelene za bebe Pamuk, kao što je bio brend Thirsties od pelena poklopaca. Svaddlebees je postao omiljen među džep pelena korisnicima. Flushable pelena zove gDiaper je uveden u SAD.
U 2009. godini, GroVia hibridni pelena je predstavljen od strane Natural Babi kompanije. Glavna komponenta ove moderne tkanina diapering sistema, BioSoaker, nagrađena je US patent 8115050. [12]
U 2010. Boingo bebe pelene cip (US Patent Pending) pojavili na tržištu kao prvi inovacije za pelena čičak trake u 25 godina. Alternativa za pelena igle je dobila brzo popularnost i redovno prodaje se zbog ponude i potražnje.
U 2011. Namaste mama je dobila patent za svoj podesivim elastičnim jedne veličine Evolucija Diaper, oni su dobili drugi patent u 2013. davanja dalje pokrivenost za podesive elastične dizajn. [13] Evolucija pelena je sada proizveden pod njihovim brendom sestra, Boingo Babi .
2012 video eksploziji Pamučne pelene "zadruga" na sajtu Facebook, gde bi grupa ljudi kupuje tkanine pelene u rasutom stanju od proizvođača i distribuiraju ih članovima.
Lalabie bebe moderan pamučne pelene sa prilagođenim print.
U maju 2012. Lalabie bebe pokrenut kao moderna tkanina diapering kompaniji. U želji da kombinuju ljubav za platnene pelene i strast za dizajn, Lalabie bebe je stvoren da obezbedi visok kvalitet, sef, ekološki pelene po pristupačnoj ceni. Zajedno sa svojim pelenama, oni se nadaju da bi svest na alarmantno količine otpada koji se u produkciji jednokratnu pelena.
U 2013. kompanija Pamuk Bebe je dobila patent za svoj bumGenius pelene. [14] To je izazvalo oživljavanje na "pelena ratova" u 2002. godini, sa Pamuk bebe procesuira Facebook zadrugama, mali biznis i VAHM zbog kršenja patenta.
U 2014. pelena Dijamant dobio patent [15] za njihovo platno pelena prskalica štit koji omogućava ispiranje tkanina pelene lakše i čistija.
Vrste Pamučne pelene [uredi]
Covers - Omoti su vodootporni pokrivači za pelene koje nisu vodootporan sami. Poklopci moraju da se koristi sa svim sledećim pelena:
Stanovi - Flat pelene su veliki, jedan sloj, kvadrat ili pravougaonik upijajuće tkanine. Birdseie pamuk ili muslina su najčešće korišćeni materijali, ali stanovi mogu biti frotira ili flanel. Svaki materijal za apsorpciju može se smatrati "stan", ako se sastoji od jednog sloja. Stanovi mogu ili ne mogu da budu sputani ili na drugi način završio na ivicama. Stanovi moraju isključen u željeni oblik pre nego što su upotrebljivi kao pelene.
Prefolds - Prefolds su pravougaonog oblika Parče upijajuće tkanine koja je savijeni, slojevito, a zatim ušiveni tako da je centar traka od pelena ima više slojeva upijajućim materijalom od strane. Ovo smanjuje masu iako i dalje pružaju dovoljno upijanje gde je to potrebno. Prefolds dobile ime jer pre njihovog pronalaska, stanovi su bili uobičajeni tip pelene dostupan. Stanovi zahtevaju sklapanje u cilju dobijanja odgovarajućeg broja slojeva upijajućim materijalom u vlažnom zoni. A "prefold" je unapred isključen i šivene dole, tako da manje sklapanje je potrebno u trenutku promene pelena. Prefolds obično imaju 4 do 6 slojeva materijala u centru i 2 do 4 sloja na ivicama.
Shaped pelene - u obliku pelene su slično kao prefold osim umesto kvadratnog oblika, oni su trougao, u obliku slova T, Ks obliku, ili u obliku slova I. Oni se obično ne koriste danas kao kontura pelene su generalno ih zameniti. I pored toga, prefolds (pravougaonik oblik) i dalje najpopularniji pre isključen pelena od tri (prefolds, u obliku pelene, i konture).
Konture - Oivičene pelene su slično kao oblika pelene ili prefold osim što se seku i ušivenim u vidu opštu oblik peščanog sata. Ovo se radi tako da se potrebna folding pre nego što su spremni da se koristi kao pelene i smanjenje bulkiness.
Tie up pelene - Ovaj tip Pamučne pelene treba da bude isključen, a zatim je pričvrstite zajedno koristeći Strings Attached u pelene. Ovo se obično ne koriste danas.
Fitteds - Fitted pelene su peščani sat u obliku upijajuće pelene koje imaju elastična na noge kako bi se bolje sadrže izmet i urin. Oni obično imaju ugrađen zatvaranja, kao što su čičak trakom ili snimke koji se koristi da osigura pelena na bebu. Postoji nekoliko podvrsta opremljenih pelena, uključujući closureless fitteds (onih koji nemaju Velcro ili sjedne), prefitteds (fitteds napravljenih od pre savijanja pelena), i džepni fitteds (Pocket pelena koje koriste apsorbujućih materijala za sve slojeve umesto vicking ili vodootporni materijala ). Fitteds su popularni danas, naročito za upotrebu noći kada je potrebna pelena u stanju da drži više urina bez curenja.
Raznolikost modernih platna pelena. Nema igle potrebna.
Pocket pelene - džepni pelene su peščani sat u obliku i imaju poklopce da ih obezbedi na bebu (uglavnom pukne ili čičak). Sastoje se od vodonepropusnog spoljašnjeg sloja i unutrašnjeg sloja koja zajedno ušiveni tri strane stvoriti džep. Unutrašnji sloj može biti od vlage vicking materijala ili upijajućim materijalom. Džepni se zatim punjena upijajućim uloškom koja se može prilagoditi na osnovu nivoa apsorpcije potrebnog za svaku bebu. Najčešći inserti su napravljeni od mikrofibera, bambusa ili uglja bambusa. Jedna podvrsta džepa pelena je rukav pelena, koji se šije samo na dve strane umesto tri, tako da se džep se može pristupiti i iz prednje i zadnje strane pelene.
All-in-one pelene - Potpuno u jednom (AIO) pelene se sastoji od vodonepropusnog spoljašnjeg sloja ušiveni zajedno sa upijajućim materijalom sa unutrašnje strane. Takođe mogu postojati dodatni unutrašnji sloj materijala vlage vicking. All-in-one su peščani sat u obliku i ima Velcro, snap, ili neki drugi zatvaranje ih obezbedi na bebu.
All-in-dva pelena - all-in-dva- pelena (AI2) je pelena sa dva dela. All-in-dva pelena se sastoji od vodootpornog pelena poklopca sa čičak trake i upijajućim uloškom. Insert je pravougaonik ili peščani sat podloga na upijajućim materijalom, koji mogu ili ne mogu da imaju vlage vicking materijala kao svoju sloja. Insert pukne ili postavlja u poklopac i može biti ukinuto kada zaprljana ili mokar. Poklopac se može ponovo koristiti u toku dana zamenom umetak kod svake promene. 

Hibrid pelene - Hibridni pelena je sličan all-in-dve pelene po tome što se obično sastoji od vodootpornog pelena poklopca i upijajućim uloškom. Razlog za "Hibrid" naziv je da isti vodootporni pelene poklopac može da se koristi sa krpom upijajućim umetanja ili jednokratnu umetak. Većina korisnika koristi hibridni pelene kada je njihov način života podrazumeva mnogo putovanja, dnevni boravak, ili drugim aktivnostima gde se zahteva fleksibilnost.
Pamučne pelene košuljice su korisni kako bi zadržali svoje pelene za čišćenje. Samo ih je ležala na vrhu pelene za korišćenje. Oni mogu biti od papira ili celuloze koji su razgradiv ili poliesterske vune koja je čisti i što ne upija će isušiti kao telesne toplote bebe ispari svu vlagu do pelene, tako da isušuje i deluje kao boravak-suvi sloj u pelene. Za osipa, svilene ili srebrna obloge imaju umirujuće i antibakterijski akciju. 
 Izvor: Wikipedia

Google foto

Нема коментара:

Постави коментар