уторак, 18. април 2017.

HOBOTNICE ČUDESNICE POMAŽU PREVREMENO ROĐENIM BEBAMA

Фотографија корисника Jovanin svet šarenila - heklane igračke i još ponešto
Jovanin svet sarenila
Projekat pomoći nedonoščadima pomoću hobotnica-čudesnica postoji od januara 2013. godine i veoma je popularan u Holandiji, Švedskoj, Belgiji, a od ove godine i u drugim zemljama i na svim kontinentima.

Hobotnice čudesnice prvi put su se pojavile u Danskoj – kada je jedna mama isplela igračku za svoje dete koje se rodilo pre vremena i bilo u inkubatoru. Rezultat je bio iznenađujuć – dečačić se umirio i disanje mu se normalizovalo. Neobični mnogonogi „zaštitnici“ uistinu pomažu bebicama tokom kritičnog perioda. Lekari to objašnjavaju sličnošću između krakova hobotnice i pupčane vrpce: držeći se rukom za krak, beba oseća zaštićenost koju je osećala u maminom stomaku.Projekat pomoći nedonoščadima pomoću hobotnica-čudesnica postoji od januara 2013. godine i veoma je popularan u Holandiji, Švedskoj, Belgiji, a od ove godine i u drugim zemljama i na svim kontinentima. U okviru projekta, roditelji prevremeno rođenih beba dobijaju besplatno hobotnicu-čudesnicu od „ambasadora“ koji su aktivni u svim bolnicama. „Ambasadori“ su zapravo koordinatori projekta, koji prikupljaju hobotnice od volontera, proveravaju odgovaraju li oblikom i materijalom standardima – izrađevina mora biti bezopasna. Koordinatori zatim sterilišu i pakuju hobotnice u zasebna pakovanja sa informacijama o „amajlijama“.
Фотографија корисника Jovanin svet šarenila - heklane igračke i još ponešto
Jovanin svet sarenila
Za sprovođenje projekta pre svega je neophodan dijalog s lekarima i spremnost medicinskih ustanova da u svom radu sa prevremeno rođenim bebama koriste pletene hobotnice. Saradnja s lekarima počinje već od činjenice da će bezopasnost izrađevina upravo lekari najbolje oceniti.
Dijalog između volontera i lekara važan je da bi se razumelo koliki je značaj hobotnica-čudesnica. Anketa sprovedena na konferenciji neonatologa u Ukrajini 2015, dala je sledeći rezultat: 48 od 50 neonatologa izjavilo je da je uočilo boljitak od korišćenja pletene hobotnice u oporavku nedonoščadi. Ovakva ocena motiviše dalji razvoj projekta.
Efekat primene hobotnica se najbolje vidi na primeru vrlo rasprostranjenog problema kod prevremeno rođenih beba – čupanje sonde kroz koju se hrane. Aktivne bebice se uporno trude da iščupaju sondu pa medicinske sestre neretko moraju da im ih menjaju triput dnevno, što dodatno uznemirava i traumira detence. Kada se beba drži za krake hobotnice-čudesnice, daleko manje čupa sondu.
Starijoj deci s odstupanjima u neurološkom razvoju lekari takođe savetuju upotrebu pletenih hobotnica – kao vežbe za razvoj sitne motorike ruku. Istraživanja pokazuju da se mnoga takva deca, igrajući se hobotnicama-čudesnicama, umiruju i opuštaju.
Treba naglasiti i ovaj psihološki aspekt: majka prevremeno rođene bebe često krivi sebe za to, potištena je i bori se sa raznim mislima, pa će i nju malo razgaliti simpatična hobotnica koju dobije na poklon, izazvaće joj osmeh i zahvalnost nepoznatim ljudima koji iskreno žele da pomognu da ona i beba što pre odu svojoj kući.
Volonteri su zahvalni za širenje informacije o svom projektu i za svaku pomoć u njegovom sprovođenju. Ne može se precizno odrediti kolika je pomoć od hobotnice-čudesnice, ali i najmanja pomoć prevremeno rođenim bebicama znači mnogo.
Autor: Aleksandra Baljasnaja
Odabrala i prevela: Vesna Smiljanić Rangelov

Нема коментара:

Постави коментар